LeenaKostiainen

Miksi demokratia on niin hankalaa?

Demokratia on kriisissä ja kansalaisten usko politiikkaan horjuu. Ainakin jos uskomme lööppijulkisuutta. Ihmisiä tuskastuttaa poliitikkojen tyhjät lupaukset ja loputon asioiden "vatulointi". Muutama vuosi sitten jotkut haikailivat politiikkaan yritysmaailmasta tuttua suoraviivaisempaa toimintatapaa, mitä pääministerimme onkin yrittänyt toteuttaa. Tämäkään toimintatapa ei tunnu kansaa miellyttävän. 

Demokratia on kansanvaltaa. Jos kuvaisi, hyvin yksinkertaistettuna, kansanvallan toteutumista vaikkapa Tampereen kaupungissa, prosessi kulkisi jotakuinkin seuraavasti. Kansalainen äänestää kuntavaaleissa ehdokasta, joka edustaa hänen omaa ajatusmaailmaansa tai joka kannattaa kansalaisen tiettyä tärkeänä pitämää ratkaisua (rakennus- tai suojelusuunnitelma, lisäpanostus koulutukseen, tarkka taloudenpito jne.) Jos ehdokas tulee valituksi, hänen tehtävänään on toimia lupaustensa mukaisesti. Kukaan valtuutettu ei voi yksin päättää mitään, joten hänen pitää saada muita valtuutettuja ajatustensa taakse. Ensin valtuutetun pitää saada oma poliittinen ryhmänsä vakuuttuneeksi asian tärkeydestä. Mutta ei tässä vielä kaikki – millään poliittisella puolueella ei ole enemmistöä valtuustossa, joten on käytävä neuvotteluja, päästävä yhteisymmärrykseen,  muiden poliittisten ryhmien kanssa, jotta ehdotus tulisi hyväksytyksi. Vaaditaan siis valtavasti vatulointia.

Winston Churchill totesi aikoinaan, että ”demokratia on huonoin mahdollinen tapa hallita, mutta ainoa mahdollinen”. Ajatus sopii hyvin kuntapolitiikkaankin. Esimerkiksi talousarvioneuvottelut vuosittain vaativat kuukausien neuvottelut valtuustoryhmien välillä ja lopputulos on usein monen valtuutetun mielestä laimea kompromissi. Toisaalta, mikä on vaihtoehto? Tuskin meistä kukaan haluaa, että valmistelu ja päätökset tehtäisiin pienellä porukalla suljetuissa kabineteissa. Nykyaikainen, avoin valmistelu ja päätöksenteko vaatii päättäjiltä aikaa ja pitkää pinnaa.

Tällä hetkellä puolueet etsivät ehdokkaita maakuntavaaleihin. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu laittamaan itsensä likoon. Jonkun näitä yhteisiä asioitakin  pitää hoitaa. Ja demokratiaa parempaa tapaa kun ei ainakaan vielä ole keksitty. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Toivotaan nyt, että maakuntavaalit siirtyvät. Ja sitten kuopataan lopullisesti. Idea on ihan sairas.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eikö nykytila sitten ole sairas? Eli poliitikot jakavat toisilleen sullemulleperiaatteella kuntayhtymien luottamushenkilöpalkkionnostovirat.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kun yhteiskunnalliset ongelmat hoidetaan ilman sosiaalista tasapainoa ja ilman uutta todellista poliittista sosiaalisuutta, korjauksilla ei ole tehokasta ja pysyvää merkitystä. Syntyy lisää eriarvoisuutta ja populismille enemmän kysyntää. Tavaksi on tullut demonisoida populistisia johtajia, mutta jos populismille on luotu otolliset olosuhteet, niin aina löytyy johtajiakin, jotka vievät yhteisöä pitkään demokratian kriisiin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner
Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Eduskunta valvoo maakuntia. Maakuntaan valittu kansanedustaja siis valvoo itse itseään. Sillee demokraattisesti.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maakuntauudistus on demokratian irvikuva!

Juha Hämäläinen

Tämä demokratiaan suhtautuminen ei ollut ainut asia, jonka suhteen Churchill oli väärässä.

Osasyy tähän on se, ettei ns edustuksellinen demokratia toimi miljoonien populaatioissa edes teoriassa. Systeemi suunniteltiin ja sitä käytettiin suhteellisen vähän aikaa Ateenan kaupunkivaltiossa 2500 vuotta sitten.

Siellä se toimi paremmin kuin EUssa. Päätöksenteko ei ollut monitasoista. Äänioikeus tuli ansaita. Äänioikeuden tai jopa kansalaisuuden saattoi menettää jaarittelemalla kokouksissa turhia ja liian pitkään. Lähes kuka tahansa äänioikeutettu kansalainen voi joutua valtion virkaa hoitamaan. Virheistään saattoi tulla henkilökohtainen rangaistus, poliittinen vastuu ei riittänyt. Puoluevallan merkitys ei ollut kasvanut nykyisiin sairaisiin mittoihin.

Nykyään olisi teknisesti helppo toteuttaa suoraa demokratiaa. Mutta siihen ei näytä olevan mitään haluja. Ollaan menossa aivan päinvastaiseen suuntaan ja vauhdilla. EUn valta on jo pitkään mennyt kansallisen itsenäisen päätännän yli ja Suomessa todella äärimmäisesti, koska olemme EUn pikku partiolaisia ilman tottelevaisuuspalkintoa.

Viimeisen pisaran kansanvallasta vie globaali kapitalismi. Kansalaisilla eikä poliitikoilla ei ole mitään valtaa talouselämään ja sen tuotosten jakoon. Meille annetaan vain pakollisia armopaloja omien kättemmekin töistä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Toinen syy demokratian kriisiin lienee se, että todellinen (materiaalinen) kasvu alkaa olla ohi. Niin pitkään kuin koko väestöpohjalla oli oma roolinsa ja kasvavasta kakusta pystyttiin jakamaan lisäosuuksia kaikille, politiikka toimi.

Nyt kasvu on näennäistä, ja siksi tarvitaan pientä feikkiä. Pian varmaan velkakin ja n:nnen kertaluvun derivatiivit ovat mukana BKT:ssa. Yhteiskunnan ylätaso joutuu ylläpitämään illuusioita ja se käy työstä, joka ei jätä sijaa eikä energiaa millekään uudistuksille. Elämme uudestaan jonkinmoista Ludvig XVI -aikaa eli mennään lukitetuilla asetuksilla kohti suurta pylläystä. Se tietysti voi jäädä tulemattakin, jos yhteiskunta saadaan syväjäähän.

Reppe Hunaja-Aro

Kyllä demokratia on hyvä, mutta osalle se ei vain riitä, vaan he haluavat enemmän valtaa. Ihmisessä on sellainen vallanhalu, että pitää olla enemmän kuin muut. On lahjontaa ja kähmintää. Sitten suurempi ongelma tulee, kun tulos ei vain miellytä äänekästä hävinnyttä osaa. Esim. jenkit ei hyväksy vaalitulosta, joka oli heidän hyväksymänsä vaalitavan mukainen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Järjestäkää kansanäänestyksiä isoista kuvioista, kuten EU tai Euro erosta, EU liittovaltion puolesta/vastaan, Natosta.

Kommentteja "Ei missään tapauksessa pidä kansan antaa päättää näin isoista asioista", on nähty tarpeeksi.

Se siitä "Demokratia on kansanvaltaa".

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pari ideaa demokratian uudistamiseksi:

1. Vaalit hallinnonaloittain
- Eri hallinnonaloille/ministeriöille omat vaalit: esim. sotepolitiikan vaalit, talouspolitiikan vaalit, ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaalit
- Ehdokkaaksi hallinnonalan asiantunijoita
- Äänestäjät äänestävät niiden hallinnonalojen vaaleissa, mitkä heille merkitsevät ja mistä he tietävät

2. Asiantuntemuksen osoittamisella lisää äänivaltaa
- Tenttimällä vaaleja varten kasatun kokonaisuuden yhteiskunnan perusfaktoista, kehityksestä ja eri puolueiden vaihtoehdoista, voi saada tietyllä kertoimella lisää äänivaltaa äänelleen
- Etuna se, että suurempi osa äänestäjistä eivät äänestäisi vain tunteella ja tapojaan noudattaen, vaan altistuu tasapuolisesti eri näkemyksille

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Demokratia ei ole ainoa mahdollinen tapa hallita, mutta vähiten huono. Tosin joku tutkija on kuulemma asiaa tutkittuaan sanonut, että paras tapa hallita on hyväntahtoinen diktatuuri.

PS. "Demokratia" on monimuotoinen. Onko alkuperäinen kreikkalainen demokratia, jossa vain vapaat rikkaat kansalaiset saivat äänestää oikeaa demokratiaa, vai mahdollisesti venäläinen johdettu demokratia, jossa valtio sanoo viimeisen sanan vaiko ehkä meille tuttu pohjoismainen demokratia, jossa valtio hyysää kansalaisia tai ehkä sittenkin amerikkalainen demokratia, jossa jokainen on oman onnensa seppä? Tai tulisiko palata 1800-luvun demokratiakäsitykseen ja ottaa naisilta äänioikeus? Olisiko joku muu demokratia omaamme parempi; islamilainen vaikkapa?

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/04/vaalibudj...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Luultavasti mikä tahansa järjestelmä on parhaimmillaankin tilapäinen. Oma järjestelmämme näyttää rappeutuvan massamedian kautta. Keskustelu on liian hallittua. 1930 -luvun propaganda oli "rehellistä", diktaatit olivat julkisia tai lähes julkisia, ja kansalaiset tiesivät, että maailman voi peittää sanomalehdellä. Nyt on menossa propagandan taso 2.0, maailmankuvien kultivointi pyrkien siihen, etteivät kohteet edes huomaisi sitä.

Tällä hetkellä mihinkään isompaan todelliseen ongelmaan ei edes yritetä kajota. Mummonmökin paskakaivot, kolmilasi-ikkunat ja ulkona tupakointi vaikuttavat sijaistoiminnalta. Ylätason päättäjän tärkein funktio on oman valtansa vähittäis- ja tukkumyynti.

Luulen, että kansalaisten itsensä on alettava järjestäytyä ja rakentaa varademokratiaa. Siihen on olemassa tekninen mahdollisuus. Järjestelmän olisi oltava niin toimiva, että se voi tarvittaessa korvata nykyisen järjestelmän sellaisessa tilanteessa, jossa päätöstentekopaine ylittää nykyisen demokratian suorituskyvyn. Vallanvaihdoksen laillisuudesta tai laittomuudesta ei tarvitse välittää, riittää, että suurin osa johtoremmiä pysyy poissa niistä epämukavista paikoista, joissa aikaansa edellä olevat usein joutuvat odottamaan aikaa itseään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kun se lööppijulkisuus on yksi syy, ei seuraus. Asiat pelkistetään mielikuviksi ja henkilöiden välisiksi gladiaattoritaisteluiksi. Koska se myy.
Mutta mediaahan ei saa haukkua, tietenkään.

Toimituksen poiminnat